top of page

ΒΡΑΒΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΑΡΙΑΝΝΑ Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ

Το Σάββατο 4 Αυγούστου 2018, σε μία σεμνή αλλά συμβολική τελετή, στο Δημαρχείο της Ερμιόνης και παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, κυρίου Προκοπίου Παυλόπουλου, απονεμήθηκαν τα πρώτα «Βραβεία Πολιτισμού Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη».


Το «Βραβείο Πολιτισμού Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» θεσπίστηκε από τον Δήμο Ερμιονίδας, ως αναγνώριση της μεγάλης προσφοράς της Πρέσβειρας Καλής Θελήσεως της UNESCO κυρίας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, τόσο στον πολιτισμό όσο και στον άνθρωπο. Ως ετήσιος θεσμός, θα τελεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, και θα τιμώνται πρόσωπα ή φορείς που με τη δράση τους έχουν συμβάλει στην ανάδειξη του Πολιτισμού σε εθνικό ή τοπικό επίπεδο.


Τα «Βραβεία Πολιτισμού Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» για το 2018 απονεμήθηκαν στον Καθηγητή Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης και διακεκριμένο παγκοσμίως αρχαιολόγο, κύριο Νικόλαο Σταμπολίδη και στον «Ερμιονικό Σύνδεσμο».


Την απονομή των βραβείων έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος στην ομιλία του έκανε λόγο για μία πρωτοβουλία με ιδιαίτερη σημασία και στόχο την προάσπιση του πολιτισμού μας. Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε εκτενώς για το έργο και την προσφορά της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη στη χώρα.


Το «Βραβείο Πολιτισμού Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» για τον «Ερμιονικό Σύνδεσμο» παρέλαβε ο Πρόεδρός του, κύριος Γιάννης Σπετσιώτης, ο οποίος στην αντιφώνηση του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπε:




Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας,

Οφείλω να ομολογήσω πως η τιμή που γίνεται σήμερα στον Σύνδεσμό μας είναι κορυφαία και απροσδόκητη.

Γι’ αυτό και η συγκίνησή μας δικαιολογημένη και η χαρά που τη συνοδεύει ανείπωτη!

Σήμερα κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας, εκλεκτοί προσκεκλημένοι και αγαπητοί μου συμπολίτες, αναγνωρίζεται και επιβραβεύεται με τον πλέον επίσημο τρόπο η προσφορά του Συνδέσμου μας για 57 συνεχή χρόνια στον Πολιτισμό της Ερμιόνης με ήθος, συνέπεια και αφοσίωση.

Σήμερα, είμαι βέβαιος πως οι ψυχές όλων εκείνων που εμπνεύστηκαν, σύστησαν και οραματίστηκαν το μέλλον του Ερμιονικού αλλά και των μελών και των χορηγών μας -αρκετοί βρίσκονται απόψε εδώ- ευφραίνονται και αγάλλονται.

Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας, ως Ερμιονίτες αισθανόμαστε ιδιαίτερα προνομιούχοι που σας υποδεχόμεθα, για δεύτερη φορά, στην πόλη μας. Ως μέλη δε του Δ.Σ. του Ερμιονικού Συνδέσμου νιώθουμε περήφανοι που παραλάβαμε από τα χέρια σας τη σπουδαία και μοναδική διάκριση, η οποία φέρει το όνομα της συμπολίτισσάς μας κυρίας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, Πρέσβειρας Καλής Θελήσεως της UNESCO.

Προσωπικότητας με περγαμηνές οικουμενικού κύρους, με τεράστιο πολιτιστικό και κοινωνικό έργο παγκόσμιας εμβέλειας, αξιομίμητο από τους ανθρώπους και αξιοτίμητο από τους ισχυρούς της γης.

Ταυτόχρονα, όμως, βλέπουμε το χρέος και τις ευθύνες μας να θεριεύουν. Τώρα, πέρα από την προσφορά, θα πρέπει καθημερινά να δίνουμε το παρών και τον καλύτερο εαυτό μας σε ιδέες και έργα ευθύνης, ώστε ο Πολιτισμός, σε όλες του τις εκφάνσεις, να ζει και να αναπνέει σε κάθε γωνιά της Ερμιόνης και του Δήμου Ερμιονίδας.

Για ένα μέλλον πιο ανθρώπινο, πιο αισιόδοξο, για μια ζωή πολιτισμένη κι ευτυχισμένη.

Ευχαριστούμε θερμά τον Δήμαρχό μας κ. Δημήτρη Σφυρή, τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ερμιονίδας, τον Πρόεδρο και τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Ερμιόνης, καθώς και την Οργανωτική Επιτροπή χορήγησης των βραβείων.

Όλοι τους, ομόφωνα, με νηφαλιότητα και γενναιοδωρία έκαναν αποδεκτή την πρόταση βράβευσης του Ερμιονικού Συνδέσμου και την απονομή σ’ αυτόν του βραβείου πολιτισμού «ΜΑΡΙΑΝΝΑ Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ», κατά τον πρώτο χρόνο της καθιέρωσής του.


Κλείνω τον ευχαριστήριο χαιρετισμό μου με τον προσευχητικό λόγο του ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου:

Βοήθησέ μας, Κύριε,

να γίνουμε έργα

και να προλάβουμε ν' ανάψουμε τα φώτα,

να βοηθήσουμε στο άνοιγμα των δρόμων που συναντιώνται,

να ξερρυπάνουμε τη γης.

Να γίνει το όνειρο!

Εμφανώς συγκινημένη η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, συνεχάρη τους βραβευθέντες και έκανε εκτενή αναφορά στους ισχυρούς δεσμούς που τη συνδέουν με την ιδιαίτερη πατρίδα της. «Μπροστά σ’ αυτόν τον τόπο, την ιστορική του μνήμη, το μεγαλείο και τους ανθρώπους του, υποκλίνομαι με ταπεινότητα. Νοιώθω βαθιά ευγνωμοσύνη για τη μεγάλη τιμή που μου επιφύλαξαν μέσα από τη θέσπιση των ετήσιων Βραβείων Πολιτισμού που καθιερώνονται από φέτος», είπε η κυρία Βαρδινογιάννη.


Παράλληλα, έκανε ξεχωριστή αναφορά στην πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική. «Μέσα σ’ αυτή την ανείπωτη θλίψη και τραγωδία, είδαμε το μεγαλείο της ανθρωπιάς – γιατί η υπέρτατη και υψηλότερη έννοια του πολιτισμού βρίσκεται σε αυτή την ιδιότητα: να μπορούμε να είμαστε άνθρωποι. Στις δύσκολες ώρες που βιώνει η πατρίδα μας αυτή η ξεχωριστή ανθρωπιά που χαρακτήριζε τους Έλληνες ιστορικά αποκτά ιδιαίτερη αξία στη σημερινή τελετή. Και το μεγαλύτερο βραβείο πολιτισμού αξίζει στους απλούς ανθρώπους, σε όλους εκείνους που έσπευσαν να βοηθήσουν, με όποιο τρόπο είχαν και μπορούσαν: δίνοντας αίμα, προσφέροντας χέρια βοηθείας, ανοίγοντας τα σπίτια τους για να δεχτούν τους πληγέντες, μαζεύοντας τρόφιμα, ρούχα κι ό, τι άλλο μπορούσαν. Είναι συγκινητικό να βλέπεις πως στη χώρα αυτή, πολιτισμός είναι πρώτα απ όλα η ανθρωπιά μας και η αγάπη για τον συνάνθρωπο», είπε η κυρία Βαρδινογιάννη.







bottom of page