top of page

ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ 2016

Τη Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πειραϊκού Συνδέσμου, στη Πλατεία Κοραή του Πειραιά, έγινε η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας του Ερμιονικού Συνδέσμου.


Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, η πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Ακαδημαϊκός και μέλος του Συνδέσμου μας κ. Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη με τον σύζυγό της κ. Λίνο Μπενάκη, επίτιμο Αντιπρόεδρο του Συνδέσμου, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Ερμιονίδος κ. Γ. Δημαράκης ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Ερμιονίδος, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ερμιόνης κ. Χ. Δάγκλης, η Πρόεδρος του ΝΠΚΠΑΠΠ κ. Κ. Μήτσου, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Ι. Γανώσης, ο Κοινοτικός Σύμβουλος κ. Γ. Τσεγκής, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου ΕΙΛΑΙΟΙ του Ηλιοκάστρου, ο Πρόεδρος της "Ενωσης Σπετσιωτών", εκπρόσωποι των συλλόγων ΒΙΤΟΡΙΖΑ και ΙΛΜΕ και πλήθος μελών και φίλων του Συνδέσμου.


Τη Πρωτοχρονιάτικη πίτα ευλόγησε ο π. Ιωάννης Σαρρής, μέλος του Συνδέσμου μας, ο οποίος και απηύθηνε παραινετικούς λογους. Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του ΔΣ κ. Γιάννης Σπετσιώτης, διάβασε μήνυμα του Γενικού Γραμματέα της Προεδρίας της Δημοκρατίας Πρέσβη ε.τ. κ.Γ. Γεννηματά, ο οποίος είναι ένθερμος φίλος του Συνδέσμου μας, ευχαρίστησε όλους όσους παρευρέθηκαν στη εκδήλωση και έκανε σύντομο απολογισμό στο έργο του Συνδέσμου για το χρόνο που πέρασε.


Ακολούθησε η καθιερωμένη απονομή βραβείων, όπου ο Αντιπρόεδρος κ.Γ. Φασιλής, αφού παρουσίασε τα παιδιά των μελών του Συνδέσμου που εισήχθησαν ή αποφοίτησαν από τις Ανώτατες Σχολές της Χώρας, καθώς και αυτά που απέκτησαν Διδακτορικό δίπλωμα το 2015, εξέφρασε τα συγχαρητήρια του ΔΣ για την επιτυχία τους και τους ευχήθηκε καλή συνέχεια στις σπουδές τους, τονίζοντας την ευχή, να βρουν ανοικτό το δρόμο της προόδου, της δημιουργίας και της εργασίας και η γνώση τους να είναι προς όφελος της κοινωνίας και της πατρίδας. Όπως κάθε χρόνο τη τελευταία δεκαετία, έτσι και φέτος τα αναμνηστικά βραβεία με πολύ χαρά και αγάπη προσέφεραν τα Εκπαιδευτήρια "Παιδαγωγικη -BIRDS” της κ. Λέλας Γκάτσου- Αθηναίου και Θεόδωρου Κατσικάρου, εις μνήμη του Ευάγγελου Αθηναίου, αγαπητού μέλους του Συνδέσμου.


Οι βραβευθέντες είναι:


1) Η Ελένη Κουρτέση, κόρη του Αντώνη Κουρτέση και της Θεοδότης Σουλιώτη, που έλαβε Διδακτορικό δίπλωμα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα τη τοξικολογική ανάλυση των ναρκωτικών ουσιών.


2) Ο Ανάργυρος Σπετσιώτης, γιός του Προκόπη Σπετσιώτη και της Ιουλίας Λαζάρου, που αποφοίτησε από τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.


3) Η Φλώρα Στρίγκου, κόρη του Φρατζέσκου Στρίγκου, που αποφοίτησε από τη Σχολή Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.


4) Η Μαρίνα Κουρτέση, κόρη του Αντώνη Κουρτέση και της Θεοδότης Σουλιώτη που αποφοίτησε από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Πειραιά.


5) Ο Φώτης Μπουλούκος, γιός του Βασίλη Μπουλούκου και εγγονός της Λέλας Μπουλούκου που εισήλθε στο Οικονομικό Πάντειο Πανεπιστήμιο.


6) Η Τίνα Γκοσίου εγγονή της Ναίδος Γκοσίου – Τράκη, που εισήλθε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθήνας.


Στη συνέχεια, στο πλαίσιο της προσπάθειας του Συνδέσμου μας, να διατηρήσει ζωντανή τη τοπική μας παράδοση και να αναδείξει τα τοπικά έθιμα, έγινε και φέτος η βράβευση των παιδιών του ΓΙΑΛΑ – ΓΙΑΛΑ, των παλληκαριών του Σταυρού, όπως τα αποκαλούν στην Ερμιόνη, που με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες πέφτουν στη θάλασσα για να διατηρήσουν αυτό το μοναδικό πανελλαδικά έθιμο.Παρών στη βράβευση ήταν ο Δημήτρης Μόρογλου, ο οποίος στη τελετή των Θεοφανείων στην Ερμιόνη είχε ανασύρει το Σταυρό. Το αναμνηστικό επέδωσε ο Πρόεδρος του ΔΣ κ. Γ. Σπετσιώτης.


Ακολούθησε η κοπή της πίτας με τα τρία φλουριά, που αντιπροσώπευαν τα παρακάτω δώρα:

  • ένα ημερολόγιο του 2016 με συλλογή ελληνικών κοσμημάτων.

  • ένα αναμνηστικό του 2016 και τα δύο προσφορά της οικογένειας Μπενάκη και

  • μια εικόνα της Παναγίας προσφορά της κ. Μαρίας Στρίγγου -Κατσίνα

Η εκδήλωση τελείωσε με κέρασμα του ΔΣ του Συνδέσμου μας προς όλους τους παρευρισκόμενους.


Το ΔΣ του Ερμιονικού Συνδέσμου ευχαριστεί θερμά το ΔΣ του Πειραϊκού Συνδέσμου και ιδιαίτερα τον Προεδρεύοντα κ. Θεόδωρο Κατσικάρο, για την παραχώρηση της αίθουσας και τη φροντίδα του προσωπικού για την άρτια οργάνωση της εκδήλωσης. Επίσης ευχαριστούμε την κυρία Γιώτα Καρδάση- Δέδε, για τη προσφορά της βασιλόπιτας στη μνήμη της αδελφής της Ματίνας Καρδάση - Μέλλου και την κυρία Μαίρη Κατσογιώργη για την οικονομική ενίσχυση της εκδήλωσης, στη μνήμη των γονέων της Αντώνη και Φωτούλας.



ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!

Ετικέτες:

bottom of page